środa, 2 października 2013

Muszle prowensalskie


  • 1 kg muszli
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • puszka pomidorów
  • bazylia
  • natka pietruszki
  • oliwa
  • 100 ml białego wina
  • sól i pieprz
Przygotowanie


Muszle przepłukać i oczyścić(otwarte muszle są martwe,aczkolwiek przed pozbyciem się puknijcie w nie nożem jak się zamkną to są żywe reszta do kosza).Drobno pokrojoną cebulę,czosnek i nać selera podsmażamy na oliwie następnie dodajemy wino i puszkę pomidorów.Zagotowujemy wszystko i dodajemy muszle,dusimy pod przykryciem do momentu otwarcia muszli (zamknięte muszle są martwe także się ich pozbywamy) dodajemy drobno posiekaną pietruszkę i bazylię.Gotowe smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz