poniedziałek, 30 września 2013

Pizza margherita


  • 500 gr mąki Tipo "0"
  • 25 gr świeżych drożdży
  • 10 gr cukru
  • 15 gr soli
  • 40 ml oliwy
  • 300 ml ciepłej wody
  • 150 gr  buffalo mozzarelli 
  • puszka pomidorów
  • bazylia
  • oregano
  • kamień do pieczenia pizzy 
  • łopata do pizzy

Przygotowanie

1.Aktywowanie drożdży.Drożdże rozcieramy z cukrem na jednolitą masę następnie dolewamy 150 ml ciepłej wody i  dodajemy 100 gr mąki,mieszamy wszystko razem i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny,do czasu aż zwiększy się objętość dwukrotnie.

2.Wyrabianie ciasta.Do masy drożdżowej dodajemy resztę mąki, sól,oliwę i ugniatamy na jednolitą masę.

3.Porcjowanie.Ciasto dzielimy na równe części,powinniście otrzymać 4 podstawy.Z każdego kawałka formujemy kulkę.

4.Wyrastanie.Przygotowane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce,przykryte nawilżoną ściereczką na około 2 godziny do uzyskania podwojenia objętości.

5.Sos.Odcedzamy pomidory z nadmiaru wody dodajemy szczyptę soli, pieprzu, oregano i miksujemy razem.

6.Wyrośnięte ciasto uformować przy pomocy rąk w jak najbardziej zbliżony pizzy kształt..Najlepszą opcją będzie posypanie ciasta mąką,co pozwoli na nie przywieranie ciasta do rąk i stołu.Starajcie się zostawić obwód grubszy niż reszta.Smarujemy sosem zaczynając od środka do zewnątrz i  posypujemy porozrywanym serem.Następnie przy pomocy łopaty do pizzy układamy na rozgrzanym kamieniu.

7.Pieczenie.Wypiekamy w nagrzanym do max jak na warunki domowe  piekarniku przez 5 minut.

8.Udekorować bazylią.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz