czwartek, 26 września 2013

Focaccia


  • 40 gr drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 gr mąki 
  • 2 łyżki oliwy
  • rozmaryn
  • sól morska
Przygotowanie

1.Aktywowanie drożdży.Drożdże rozcieramy z cukrem na jednolitą masę następnie dolewamy ciepłą wodę i  dodajemy 200 gr mąki,mieszamy wszystko razem i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny,do czasu aż zwiększy się objętość dwukrotnie.

2.Wyrabianie ciasta.Do masy drożdżowej dodajemy resztę mąki, sól,oliwę i ugniatamy na jednolitą masę im dłużej wyrabiamy tym lepsza focaccia także lepiej poświęcić troszkę więcej czasu.

3.Wyrastanie.Przygotowane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce,przykryte nawilżoną ściereczką na około godzinę do uzyskania podwojenia objętości.

4.Formowanie ciasta.Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,uciskamy palcami tak aby otrzymać tej samej grubości placek na całej długości.Posypujemy solą i rozmarynem.Przykrywamy wilgotną ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejną godzinę.

5.Pieczenie.Wypiekamy w nagrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku przez 25 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz