- 500 gr mąki Tipo "0"
- 25 gr świeżych drożdży
- 10 gr cukru
- 15 gr soli
- 40 ml oliwy
- 300 ml ciepłej wody
- 100 gr mozzarelli
- masło
- czosnek
- pietruszka
- kamień do pieczenia pizzy
- łopata do pizzy
Przygotowanie
1.Aktywowanie drożdży.Drożdże rozcieramy z cukrem na jednolitą masę następnie dolewamy 150 ml ciepłej wody i dodajemy 100 gr mąki,mieszamy wszystko razem i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny,do czasu aż zwiększy się objętość dwukrotnie.
2.Wyrabianie ciasta.Do masy drożdżowej dodajemy resztę mąki, sól,oliwę i ugniatamy na jednolitą masę.
3.Porcjowanie.Ciasto dzielimy na równe części,powinniście otrzymać 4 podstawy.Z każdego kawałka formujemy kulkę.
4.Wyrastanie.Przygotowane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce,przykryte nawilżoną ściereczką na około 2 godziny do uzyskania podwojenia objętości.
5.Masło wymieszać z drobno posiekaną pietruszką i czosnkiem.
6.Wyrośnięte ciasto uformować przy pomocy rąk w jak najbardziej zbliżony pizzy kształt..Najlepszą opcją będzie posypanie ciasta mąką,co pozwoli na nie przywieranie ciasta do rąk i stołu.Starajcie się zostawić obwód grubszy niż reszta.Smarujemy roztopionym masłem czosnkowym i posypujemy serem.Następnie przy pomocy łopaty do pizzy układamy na rozgrzanym kamieniu.
7.Pieczenie.Wypiekamy w nagrzanym do max jak na warunki domowe piekarniku przez 5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz